Welke WordPress. is het nou? .org of .com

Met deze vraag heb ik ooit in het begin ook geworsteld. Maar om alle twijfel weg te nemen, de officiële website van het populairste CMS ter wereld – WordPress. Is WordPress.org.

Misverstand

Men denkt regelmatig dat wordpress.com de officiële website is. En dat snap ik wel. Want met een extensie als .com wek je wel de indruk dat die website ‘de hoofdwebsite’ is. Maar wordpress.com is een commerciële partij. Hieronder zet ik de grootse verschillen op een rijtje.

Wat is WordPress.com

WordPress.com is een website waar je een account aanmaakt en in een paar minuten een WordPress website hebt. Dit is dan inclusief WordPress softwaren én hosting.

Voor- en nadelen WordPress.com

Als je snel en eenvoudig een blog online wilt zetten moet je hier zijn. Je hoeft verder zelf niets te installeren en hosting word ook vanuit hier geregeld. Na registratie kun je meteen starten.

Voordelen

  • Geen technische kennis nodig
  • Je hebt geen zorgen over backups, spam, veiligheid etc…
  • Er zijn 100 verschillende themes om uit te kiezen
  • In het systeem zit al een geïntegreerde statistieken
  • Je login is beveiligd met SSL ( je weet wel dat slotje naast de url)
  • En ze regelen zelfs extra traffic door ‘blogs of the day’

Nadelen

  • Je hebt geen eigen domeinnaam maar er staat altijd hierjouwnaam.wordpress.com (dit kun je wel afkopen)
  • Het voordeel van het kiezen uit 100 themes is ‘nice’ maar je kunt geen ‘custom’ themes gebruiken
  • Je moet het doen met wat er voor handen is want je kunt geen plugins installeren
  • Geen aanpassingen doen in de PHP code
  • Er worden soms advertenties op je website getoond

Wat is WordPress.org

WordPress.org is een website waar je de WordPress software kunt downloaden en daarna kunt intstalleren op je eigen domein. Ook vind je hier aanvullingen en uitbreidingen voor je website zoals thema’s (deze bepalen de lay-out van je WordPress website) en plugins (dit zijn extra functionaliteiten voor je WordPress website). Ook vind je hier een forum waar je met vragen terecht kunt.

Voor- en nadelen WordPress.org

Dit is een gratis open source software (de broncode is vrij zodat ontwikkelaars en programmeurs een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling) waar je dus zelf mooie website(s) kunt maken. Je kunt de PHP code wijzigen en themes en plugins installeren. Daarbij komt dan wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor updates, veiligheid en spamvrij houden van je website.

Voordelen

  • Je kunt alle WordPress themes uploaden en gebruiken
  • Je kunt gebruik maken van plugins voor meer functionaliteiten
  • Je kunt advertenties plaatsen die je maar wilt (of niet 😉 )
  • Als je jouw technische kennis ontwikkeld heb je de volledige controle over code en kun je alles maken
  • Met plugins kun je de SEO van je website beter optimaliseren

Nadelen

  • Je hebt wel technische kennis nodig (maar die kan ik je leren)
  • Je moet zelf hosting en domeinnaam regelen en betalen
  • Je moet zelf onderhoud plegen aan je website door backups te maken en zorgen voor veiligheid (de juiste security)

Verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org op een rijtje

1. Kosten

Bij WordPress.com betaal je niets tenzij je extra’s wilt. Zoals je eigen domeinnaam, een ander thema, geen advertenties op je website etc… Op WordPress.com kun je de WordPress software gratis downloaden maar moet je zelf op zoek naar de juiste hosting partij en je domeinnaam daar registeren.

2. Domeinnaam

Bij WordPress.com is deze in de basis gratis, maar dan krijg je dus wel de toevoeging wordpress.com aan je naam. Maar tegen betaling kun je dit weer afkopen. Nog een klein nadeel je hebt niet je eigen email bij deze optie. Bij WordPress.org moet je dit zelf regelen dus alle vrijheid en keuzes.

3. Installatie

Bij WordPress.com ben je na registratie klaar om te beginnen aan je blog. Bij WordPress.org heb je hier wat meer tijd voor nodig dat alles gereed is om te starten, maar dan heb je wel meer mogelijkheden. Je hostingpartij heeft meestal wel een handleiding hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

4. Thema’s

Een thema heb je nodig voor de lay-out. Dus hoe ziet je website eruit. Bij WordPress.com kun je uit een beperkt aantal thema’s kiezen. Bij WordPress.com heb je meer dan 9000 gratis thema’s om uit te kiezen. En als dat nog niet genoeg is kun je via themeforest nog kiezen uit betaalde thema’s.

5. Plugin’s

Bij WordPress.com is het niet mogelijk om gebruik te maken van plugin’s. Bij WordPress.org kunt je kiezen uit gratis en betaalde plugin’s, zij voegen een extra functionaliteit toe aan je website. Via WordPress.org zijn er bijna 60.000 plugins beschikbaar.

Let op! dat je niet onbeperkt aan veel plugins gaat installeren, hierdoor kan je website trager worden. En hoe meer extra’s aan de website toevoegt hoe meer kans op een veiligheidslek. Dus ze zijn handig maar houd het binnen de perken.

6. Backups, updates en beveiliging

Door de beveiliging op orde te hebben en regelmatig updates uit te voeren voorkom je dat je website gehackt word. Een backup is altijd handig voor als het misschien toch een keer mis gaat kun je deze makkelijk terug plaatsen. Bij WordPress.com hoef je hier geen zorgen over te maken want dit is allemaal al geregeld.

7. Webshop

Denk je er over om nu of later een webshop op de website te zetten. Dat kun je beter kiezen voor WordPress.org. Hier heb je veel meer keuzes en vrijheid om te kiezen wat je graag wilt. Zelf maak ik gebruik van de gratis plugin WooCommerce. Bij WordPress.com heb je maar keuze uit 2 verschillen shopping carts waar je aardige vergoeding voor moet betalen.

8. Eigenaar

Bij WordPress.com is de site niet van jou, als je je niet aan de regels houd verwijderen zij je website. Bij WordPress. org is alles van jou en kan je ermee doen wat je wilt.

Conclusie

WordPress.com is ok als je privé een blog wilt oprichten. Het is goedkoper en makkelijker te gebruiken.

Maar als je zakelijk een website wilt opzetten dan kies ik toch voor WordPress.org vooral ook omdat de website dan ook van jou is en door de keuzes uit de thema’s en verschillende plugins kun je meer uit je website halen. Ook als ik een workshop geef maken we gebruik van WordPress.org.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.