Starten met je website; maak een plan

Wat je vooral niet moet overslaan voordat je met je website begint:

  1. Voor WIE
  2. Domein & Hosting
  3. Welk systeem
  4. Sterke inhoud

Voor wie maak je de website?

Sta dan stil bij de volgende vragen (doe dit bv 2 x per jaar, zo blijf je altijd gefocust)

  • Voor wie doe je dit?
  • Waarmee ga je ze helpen?
  • Wat is het resultaat voor de klant?
  • Waarom kan/doe jij dit?

Belangrijk is om goed te weten voor wie de website maakt alvorens je gaat bouwen. Ga aan de slag met een Persona dan krijg je duidelijk in beeld voor wie dit doet en kan je deze persoon ook beter aanspreken. En voelt de klant net alsof het verhaal wat jij vertelt zijn/haar verhaal is. De herkenning is belangrijk voor de vervolg stappen. Hoe dichter je bij de wensen van de klant komt, hoe beter het verkoopt.

Domein & Hosting

Zeker een stap om niet al te licht over te denken. Want je domein registeren kan tegenwoordig overal voor een lage prijs. Maar de hosting die daar achter hangt is wel belangrijk. Waar let je op bij het kiezen:

  • Is er een telefonische helpdesk, misschien chat of kan je alleen maar een ticket aan maken en ben je over 24 uur misschien eens aan de beurt.
  • Ga in zee met een grote partij, de kans dat die over 5 of 10 jaar nog bestaat is veel groter. Ook investeren zij in servers en dat is uit eindelijk ook beter voor jou.
  • Hebben zij een automatische installatie van bv WordPress of wordt het je heel makkelijk gemaakt om dit te installeren. Je wilt hier geen uren mee kwijt zijn, dat is echt zonde van je tijd.
  • En niet onbelangrijk, zijn ze ook vriendelijk als je ze nodig hebt 😉

Via welk systeem ga je een website maken?

Open source systeem zoals WordPress is een gratis systeem waar ontzettend veel communities, ontwikkelaars en gebruikers in te vinden zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden vaak grenzeloos. Niemand is de eigenaar van de software en dus kun je altijd switchen, en je volledige website meenemen/overzetten. En er zijn wel meer dan 50.000 gratis plugins die functies toevoegen aan de website.

Gesloten systemen zijn eigen gebouwde systemen/software die ontwikkeld en geschreven is/zijn door bedrijven. Zij zijn tevens degene die verantwoordelijk zijn voor de doorontwikkeling, mogelijkheden, uitbreidingen, veiligheid etc… Dit zijn bedrijven als Wix of Jimdo. Als je bij deze bedrijven je domeinnaam, hosting, emailoplossing en support onderbrengt kun je niet eenvoudig verhuizen naar een open source oplossing.

Dus denk goed na over welke keuze je maakt.

Sterke inhoud

En dan een goede tip om tijd te besparen, maak eerste de inhoud van je website. Begin bij de structuur van je menu en maak een keuze welke pagina’s je wilt gaan gebruiken. (lees daarover mijn blog: 8 pagina’s die jouw website moet hebben)

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Als mensen op jouw website komen willen ze weten wie je bent en wat je doet. Maar dat niet alleen ze zoeken ook naar een reden waarom ze met jou zaken moeten doen. Wat maakt jou anders dan andere collega-bedrijven. Ben niet te bescheiden en kom uit voor je kwaliteiten. Probeer deze in tekst en beeld waar te geven.


Zou je wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van jouw websiteplan?

Daar help ik je graag bij door middel van het websiteplan werkboek.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.