Maak jij weleens een backup van je website?

Deze vraag stelde ik op Instagram naar aanleiding van het verhaal wat ik daar vertelde dat een klant zijn website wilde aanpassen en vervolgens per ongeluk op verwijder drukte. Weg home page… Paniek!! Gelukkig was er ooit in het verleden een backup plugin geïnstalleerd en was er nog een backup van een half jaar geleden. Zonde van de werk van de afgelopen periode maar niet alles was weg en de klant kon weer door.

Het is dus belangrijk als je een WordPress website hebt om regelmatig een backup te maken. En deze dan ook op de juiste plek te bewaren én dat je ook weet hoe je deze weer terug kunt zetten als er iets fout gaat.

Waarom zijn backups zo belangrijk?

Er kan natuurlijk altijd iets fout gaan als je aan je WordPress website werkt. Vooral als je aanpassingen maakt aan de code (plugins of themes), of wanneer je updates intalleert van je theme, plugins of WordPress zelf. Soms zit er een fout in een plugin of is deze niet compatible met andere plugins of themes, dit kan dan een error veroorzaken. Of de welbekende “Internal Server Error” die optreedt wanneer er een fout in je code zit.

Dus als je regelmatig backups maakt, kan deze met een paar klikken teruggezet worden zodat je website weer werkt. Op deze manier is je website niet langer dan noodzakelijk uit de lucht. Vooral als je een webshop hebt kan dit veel geld kosten. Het is dus ook belangrijk om niet zomaar updates te installeren of  (grote) aanpassingen te maken zonder dat je eerst een backup van je website hebt gemaakt.

Automatische backups

Het is aan te raden om automatische backups in te regelen, naast het maken van een backup als je zelf wijzigen hebt doorgevoerd. Zo weet je zeker dat er een recente backup beschikbaar is. Want ook automatische updates van WordPress kunnen soms voor problemen zorgen. En door het terugzetten van een backup is dit zo weer verholpen. Veel hostingpartijen (zoals Vimexx) maken automatische backups van je website(s). En meestal met één klik terug te zetten.

Het is natuurlijk super als je hosting dit goed geregeld heeft, maar voor alle zekerheid is het verstandig om je backup ook nog ergens anders op te slaan. Want stel dat je hostingpartij failliet gaat of gehackt word, dan heb jij je backup nog ergens anders staan. Zo sla ik niet alleen mijn backups bij Vimexx op maar ook in “de cloud”. Hier zijn verschillende oplossingen voor, zoals iCloud, Dropbox of Google Drive. Al je een webshop of heel grote website hebt is het misschien verstandig om een betaald abonnement te nemen bij één van deze diensten, anders kom je opslagruimte tot kort.

Hoeveel backups bewaar je en voor hoe lang?

Hier  moet je wel even goed over nadenken en goed in te regelen. Wanneer je backups bv automatisch laat opslaan in Dropbox, wil je niet alle backups voor altijd bewaard worden. Logisch toch, want je hebt maar een beperkt aantal GB’s tot je beschikking bij deze diensten. Daarom regel ik een dagelijkse backup in  en maximaal 10 backups te bewaren. Als je een kleine website hebt en nog GB’s over kun je er altijd meer bewaren maar dat is je eigen keuze.

WordPress backup plugins

Er zijn veel verschillende op de markt, let bij het plaatsen van een nieuwe plugin altijd op het aantal actieve installaties en wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt. Hieraan kun je zien of de plugin nog actueel is.

Ik licht 2 plugins uit waar ik zelf ervaring mee heb (er zijn er dus nog meer maar hier heb ik goede ervaringen mee)

1 UpdraftPlus (automatisch)

Dit is een gratis plugin en op dit moment één van de meest populaire backup plugins van WordPress. Ook heeft UpdraftPlus 2 betaalde versies. Hiermee kun je meer dan alleen backups maken. Met de Premium versie kun je makkelijk websites verhuizen en geven zij nog meer voordelen zoals opslagruimte in de “UpdraftVault”.

2 Duplicator (niet automatisch)

Dit is een WordPress plugin voor het migreren (verhuizen) van WordPress websites. Je kun de plugin ook gebruiken om een backup te maken. Duplicator is niet ideaal voor backups, omdat er geen mogelijkheid is om automatische backups in te stellen. Daardoor is Duplicator een prima optie voor het maken van handmatige backups, maar wil je dit automatisch ingesteld hebben adviseer ik UpdraftPlus.

Hopelijk heb ik je er attent op gemaakt dat het belangrijk is om regelmatig een backup van je website te draaien om problemen in de toekomst te voor komen.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.