Het belang van een sterk wachtwoord!
Wachtwoorden. Tegenwoordig gebruik je op zoveel plekken een wachtwoord dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor is het erg verleidelijk om op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord te gebruiken.
Tips voor een sterk wachtwoord
123456 is het meest gebruikte wachtwoord, dus die zou ik zeker niet gebruiken! Ook je geboortedatum, de naam van je kinderen of de naam van de hond zijn heel makkelijk te achterhalen. Maar hoe kom je dan aan een uniek wachtwoord?
- Gebruik minimaal 10 tekens
- Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker te kraken
- Gebruik geen voor de hand liggende informatie. Denk aan informatie zoals je eigen naam, straat en huisnummer of naam van het bedrijf waar je werkt.
- Gebruik (hoofd)letters, cijfers en symbolen. Mix deze goed door elkaar zodat je het hackers een stuk moeilijker maakt om je wachtwoord te kraken
- Gebruik een zin als wachtwoord
Let wel op dat je geen voor de hand liggende combinaties maakt. Als je een zin gebruikt neem dan een regel uit je favoriete liedje of een gezegde. Speel dan zeker ook met hoofdletters en kleine letters. Nog een leuk voorbeeld ‘IkHouVanDrop’ of nog beter ‘Ik.Hou.Van.Drop!
En word er op een website een tweetrapsverificatie optie geboden kies hier dan altijd voor. Want hiermee houd je hackers ook buiten de deur.
Wat is de brute force?
Hackers hebben tegenwoordige speciale tools en methoden voor het kraken van wachtwoorden. Een van de bekendste methodes zijn de zo genaamde force- en dictionary aanvallen. Hierbij word in korte tijd een account gebombardeerd met wachtwoordopties. Naast je persoonlijke informatie gegoten in een wachtwoord, worden ook standaard woordenlijsten gebruikt. Deze lijsten bevatten veel voorkomende wachtwoorden zoals ‘welkom01’ maar ook verbasteringen van woorden waarbij de ‘o’ wordt vervangen door een 0 of de ‘a’ door een apenstraatje. Zoals F@cebOOk. Doordat deze tools steeds slimmer worden is het extra belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen.