8 Pagina’s die jouw website moet hebben
Bij het maken van een website voor jouw bedrijf komt er meer kijken dan alleen maar het design.
Waarbij design zeker niet onbelangrijk is, maar je moet je vooral op de inhoud concentreren en beslissen wat het doel van je website is.
Dus, om je een kickstart te geven, de 8 beste pagina’s die je als ondernemer nodig hebt op je website. En hier en daar nog wat extra tips!
HOMEPAGE
“JA, DUHHH” hoor ik je denken, maar de homepage word nog weleens onderschat of te weinig informatie opgezet. Ik beschouw dit als een “samenvatting van je gehele website” -pagina.
Deze pagina is ontworpen om je bezoekers te vangen, ze een beter inzicht te geven in wat ze van jou en/of website kunnen verwachten. En ze verleiden om langer te blijven en laten doorklikken naar de volgende pagina’s.
Het belangrijkste dat je op de homepage moet hebben is precies wat je doet, duidelijk en in een slechts een paar zinnen (we willen niemand vervelen, en verdere uitleg komt op de over mij/ons of diensten).
Andere dingen die op je homepage kunt zetten, zijn een verkorte lijst (of blokken) van je diensten of producten (dit natuurlijk met een link naar de dienstenpagina), een korte inleiding over wie je bent (en ook hier weer met een link naar je over mij/ons pagina), ook linkjes naar je social media en hoe op welke manier men contact met jou kan opnemen.
OVER MIJ/ONS
Ook dit is voor de hand liggende, maar toch hebben veel ondernemers moeite met deze pagina!
Maar jouw klanten willen graag weten met wie ze te maken hebben. Ze willen weten wie de mens achter het bedrijf is. Want men doet zaken met mensen en niet met bedrijven.
Deze pagina gaat over jou als ondernemer, dus neem de bezoeker mee in jouw verhaal, wie ben je en waar sta je voor. Vertel een paar “als je met echt zou kennen” dingen om de verbinding te maken.
DIENSTEN/PRODUCTEN
Of je nu een of beide doet, je hebt zeker een pagina nodig voor deze aanbiedingen. En afhankelijk van hoeveel diensten of producten je hebt, wil je deze misschien nog verder opsplitsen in afzonderlijke pagina’s.
Je moet zoveel mogelijk details opnemen (maar wordt vooral niet te langdradig) over wat je aanbiedt. Ga in op de pijn van je klant en vertel het resultaat wat ze bereiken na het gebruik van jouw dienst of product. Jij kan wel vertellen dat het goed is wat je doet maar nog beter is het als klanten dat voor jou doen. Dus vraag getuigenissen en plaats deze op de pagina.
Vergeet vooral niet een CTA (Call-To-Action) knop als wel een contactformulier op deze pagina te plaatsen, zodat de bezoeker direct contact kan opnemen of zelfs meteen te boeken/bestellen.
CONTACT
Het is niet voldoende om een e-mailadres in de voettekst te zetten, een contactpagina is een must. En men heeft tegenwoordig een aandacht spanne van een goudvis, ze willen niet op zoek naar een contactmiddel. Als ze niet ergens voor de hand liggend je gegevens kunnen vinden, dan ben je ze kwijt.
Ik raad je dus sterk aan om naast je contactgegevens een contactformulier op je contactpagina op te nemen. Contactformulieren zijn geweldig omdat de bezoeker niet weg hoeft te navigeren van jouw site. Ze kunnen zonder al te veel extra moeite contact met je opnemen. Maar sommige mensen vullen niet graag een contactformulier in dus vergeet niet om ook je e-mailadres erbij te zetten.
TIP: Het is goed om aan verwachtingsmanagement te doen, dus vertel hoe lang het duurt voordat jij antwoord, bijvoorbeeld: “Heel erg bedankt voor je bericht! Wij streven ernaar om je bericht binnen 24-48 uur te beantwoorden. Spreek je snel!”
Als je producten of diensten aanbiedt via internet, valt dit onder de wet “Verkoop op afstand”. Er zijn een aantal gegevens die je verplicht op je website dient te vermelden (zeker als het om een webwinkel gaat).
- handelsnaam (zoals bekend bij de KvK);
- KvK-nummer
- BTW-nummer;
- vestigingsadres;
- telefoonnummer;
- e-mailadres of contactformulier;
In plaats van een telefoonnummer mag je ook een andere directe vorm van contact aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld een live chat zijn, of een Skype-adres. Een voorwaarde is dat de gegevens makkelijk vindbaar moeten zijn. Het is niet voldoende om de gegevens enkel in de algemene voorwaarden te vermelden.
FAQ/ONDERSTEUNING
Dit is misschien niet een pagina die je meteen instelt, maar zodra je bedrijf begint te groeien, zul je merken dat je veel e-mails ontvangt en daarbij komen steeds dezelfde vragen terug.
Zodra je merkt dat je dezelfde vraag meer dan eens hebt beantwoord, zet je deze op je FAQ-pagina (of op een andere pagina). Een pagina met veel gestelde vragen kan je een hoop tijd besparen.
TIP: Waar je de FAQ’s ook neer zet, doe dit dan BOVEN het contactformulier. Je zou er de volgende tekst bij kunnen zetten: “Via het contactformulier onderaan de pagina kun je contact met mij opnemen, maar kijk eerste even naar de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen laat het met dan weten, bedankt!”
PORTFOLIO
Als je net begint is een portfolio misschien lastig, maar het zeker een van de belangrijkste dingen – VOORAL als je een starter bent.
Als je net begint, heb je niet de mond-tot-mondreclame of reviews die andere al wel hebben. Je hebt misschien ook niet de werkervaring, maar je moet het in ieder geval laten lijken alsof je werkervaring hebt.
Creëer een portfolio die je droomklanten zal aantrekken. Pronk met alles wat je kunt doen. Je kunt schoolwerk, hobbywerk, vrij werk laten zien – totdat je opdrachten hebt uitgevoerd voor klanten en dan vervang je deze. Als je kunt laten zien dat je weet wat je doet, dan weet je wat je doet!
Hoe dan ook, zorg dat een portfolio – wat voor soort dan ook – prioriteit heeft.
BLOG
Blog je weleens? Je weet wat ze zeggen hé, content, content, content. Produceer zoveel mogelijk inhoud van hoge kwaliteit die je kunt en plaats deze overal. En bloggen is een makkelijke manier om dit te doen.
Voordelen van bloggen: jezelf positioneren als expert, verhoogt SEO, het zorgt ervoor dat mensen terugkomen, helpt bij het opbouwen van een e-maillijst en je kunt je blog gebruiken om iets aan te prijzen wat kan lijden naar meer verkopen.
Je kunt ook je video- of podcast content hergebruiken in een blog en dit is waarom: het hebben van een blog is een enorme JA voor Google en andere zoekmachines. Google kan de inhoud lezen en je gemakkelijk in de ranglijst voor dat stuk inhoud plaatsen. Het kan dat niet doen met podcasts of video’s, het kan het alleen doen met geschreven inhoud. Dus als je video’s of podcasts wilt maken, is dat geweldig, maar overweeg ze opnieuw op je website te plaatsen en ze in een blog-achtige indeling te transcriberen, want als je dat niet doet, haal je niet het meeste uit Google, en ik kan niet genoeg benadrukken hoe gunstig het hebben van een goede Google-aanwezigheid voor uw bedrijf is!
Dit zijn dus de 8 pagina’s waarvan ik denk die je als ondernemer MOET hebben op je website. Welke pagina’s heb jij op je site, zijn het dezelfde als mijn top8?
Bedankt voor het lezen van deze blog!
Marloes
[…] En dan een goede tip om tijd te besparen, maak eerste de inhoud van je website. Begin bij de structuur van je menu en maak een keuze welke pagina’s je wilt gaan gebruiken. (lees daarover mijn blog: 8 pagina’s die jouw website moet hebben) […]